Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak

és Egyetemi Oktatókórház

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház kórházcsoportjában több tagkórház dolgozik összehangoltan a megye betegeiért.

A betegek ellátása több telephelyen történik, a Déli pólushoz tartozó Jósa András Oktatókórház Nyíregyházán található meg, ahol az elmúlt évtizedek legnagyobb hazai egészségügyi beruházása valósult meg a Tömbkórház Projekt lezárulásával. A kórház komplex szolgáltatásokkal segíti a betegek gyógyítását, melyek között európai viszonylatban is egyedülálló eljárásokat, diagnosztikai hátteret is biztosít. Kiemelkedő jelentőségű az Oktatókórház Érközpontja, ahol a legkorszerűbb katéter terápia fogadja a betegeket.

A Déli pólus másik tagkórháza a Nagykállóban elhelyezkedő Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház, mely az ország legnagyobb pszichiátriai gyógyintézménye. Az intézmény gyógykezelései általános pszichiátriai, szomato és sürgősségi, pszichoterápiás, szenvedélybetegek, időskori kórképek és schizoid betegek krónikus és rehabilitációs osztályain történnek.

Az Északi pólushoz tartozik a Mátészalkai Kórház, a Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő, a Vásárosnaményi Kórház és a Nyírbátori Szakrendelések.

A közelmúlt fejlesztéseinek köszönhetően XXI. századi követelményeknek megfelelő komfortos és színvonalas komplexum épült fel Mátészalkán. Az évek során a kórház folyamatosan fejlődött, elkülönített szakorvosi rendelőintézettel egészült ki.

A fehérgyarmati és vásárosnaményi telephelyek közösen a térség mintegy 90 ezer lakosának magas színvonalú egészségügyi szakellátását biztosítják, ahol a korábbi rekonstrukciós munkáknak köszönhetően felújításra kerültek a régi épületek, szakrendelő helyiségek és új diagnosztikai szárnyak épültek.A Fehérgyarmati Kórház Rehabilitációs Központja egyedülálló létesítmény a térségben, kiemelt profilja a korai rehabilitáció.

Kórházunk filozófiájának alappillérei a betegközpontúság és a magas szakmai színvonal.

A Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrumának akkreditált oktatókórházaként működünk. Jelenleg 140 rezidens dolgozik az intézményünkben, szakorvosaink száma 521 fő. Fekvőbeteg osztályaink nagy része rendelkezik teljes vagy részjogú akkreditációval, melynek köszönhetően rezidenseink a gyakorlataik nagy részét helyben teljesíteni tudják.