Tanulástechnika

Te a vázlatírós, könyvet-kidolgozós típus vagy? Vagy aki 12 órán keresztül, hatféle színnel könyvet-kiemelős? Esetleg a hangosan felmondós, oldalképet memorizálós? Legyél bármelyik, meg tudod mondani, miért választottad azt a módszert? A legtöbben rövid kísérletezés után megmaradnak egy beváltnak tűnő technikánál, és éveken keresztül úgy tanulnak (aztán ha esetleg nem jönnek sorban az ötösök, akkor még erősebben tanulnak ugyanazzal a módszerrel).

Azonban magát a tanulást is meg lehet közelíteni úgy, mint bármilyen más képességet: amely gyakorolható, fejleszthető – nem is kis mértékben. Ez a gyakorlatra lefordítva pedig kőkemény időspórolást jelent: nagy eséllyel ugyanis Neked sem mindegy, hogy egy anyagot 60 vagy 20 óra alatt tanulsz meg – ahogyan az sem, hogy utána mennyire pontosan és mennyi ideig maradnak meg emlékeidben a tanultak.

Napjainkban a tanulástechnika tudománya egyáltalán nem saját tapasztalaton alapuló kísérletezgetést jelent, hanem modern neurofiziológiai kutatásokon alapuló, gyakorlati módszerek szintjén elsajátítható eszköztárat. Ha már csak egy-egy apró technikát hazaviszel műhelyünkről, az is rengeteget adhat a vizsgaidőszakodnak.

 

Tanulástechnika műhelyünkön az alábbi kérdéseket járjuk körbe:

 • Hogyan működik a tanulás folyamata?
 • Milyen tanulási módszerek léteznek, azok önmagukban és egymáshoz képest mennyire hatékonyak?
 • Mire figyelj magaddal és a környezeteddel kapcsolatban, ha a legtöbbet akarod kihozni a tanulásra szánt idődből? Milyen hibákat kerülj el?
 • Miért fontos az ismétlés a tanulásban, és hogyan, mikor, mit ismételj?

A műhely alapvető jellemzői:

 • A műhely körülbelül három és fél órás, általában két szünettel.
 • A képzés minimum 5 fő jelentkezés esetén indul. Maximum 20 fő jelentkezését tudjuk fogadni.
 • Eszközt nem kell magaddal hoznod, azonban érdemes átgondolnod, van-e célzott kérdésd a témával kapcsolatban. Ha van, mindenképp tedd fel, ezáltal másoknak is segítesz a részletek tisztázásában.
 • A műhelyre hallgatói jogviszonnyal rendelkező semmelweises hallgatóként jelentkezhetsz.
 • A műhely ingyenes.

  A műhely időpontja: 2019.03.28. 17:30-21:00 Jelentkezés ITT>>

  A jelentkezés határideje: 2019.04.06. (szombat) 20:00

Nagyvárad téri Elméleti Tömb Nagyvárad tér 4. Budapest 1089

info@semmelweis-alumni.hu

+36 20 666 3506