Prezentációkészítés

Sok egyéb készséghez hasonlóan a prezentálás (diavetítéssel kísért előadás) is olyan általánosan elvárt képességgé vált, amely szinte bármely munkakörben szükségessé válhat. De nem is kell a diploma utáni időkig elmenni: prezentálni kell a TDK konferencián, vagy legkésőbb a szakdolgozatod megvédésekor is. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mekkora szerepe van a prezentációnak egy ilyen eseményen: egy jól felépített, logikus, követhető dia képes elvinni a hátán szinte bármilyen előadást – míg egy zavaros, alig átlátható prezentáció tökéletesen összezavarhatja az egész közönséget. Az utóbbi különösen akkor kínos, ha a közönség például egy szakdolgozat bíráló bizottság.

Prezentációkészítés műhelyünk célja, hogy alapvető ismereteket és irányelveket adjunk át egy jó diasor összeállításához. Szerencsére bőven léteznek kipróbált, megbízható tanácsok, amelyek betartásával elkerülheted a leggyakoribb diaszerkesztési hibákat. A műhely során nem csak technikai részletekre fókuszálunk, hanem legalább akkora hangsúlyt kap az előadás szerkezetének, logikájának összeállítása, felépítése – pont azért, mert azt valljuk, hogy a kettő (az előadás szerkezete és a tényleges diaszerkesztési technika) elválaszthatatlanok egymástól. A jó előadás nem csak szép és igényes, de logikus és jól követhető is.

A prezentálás technikája Magyarországon azért is speciális téma, mert innen indult útjára a mára világszerte ismert Prezi szoftver, amely egészen új dimenziót nyitott a diaszerkesztésben az addig lényegében egyeduralkodó PowerPoint mellett. Azonban a mai napig kevesen használnak Prezit – részben azért is, mert más szerkesztési logikát és némileg más technikai ismereteket igényel. Ezért mostani műhelyünk sarokpontja a Prezi szerkesztés, amelyet gyakorlatban is kipróbálunk a műhely során.

 

Miről beszélünk a prezentációkészítés műhelyen?

  • Mitől lesz jó egy prezentáció?
  • Milyen alapvető diaszerkesztési irányelveket használj, ha előadást készítesz?
  • Hogyan építsd fel az előadásod logikáját? Hogyan hat ez a logika a diaszerkesztésre?
  • Melyek az alapvető eszközök és technikák Prezi prezentáció készítésekor?

 

A műhely alapvető jellemzői:

  • A műhely körülbelül három órás, általában két szünettel.
  • Rendszerint 15-20 fős csoportokban hirdetjük meg.
  • Műhelyünk természetesen a többihez hasonlóan interaktív formában zajlik, így szabadon kérdezhetsz az elhangzottakkal kapcsolatban – ha már most van kérdésed a témában, azt írd össze és tedd fel nyugodtan!
  • A műhelyre hallgatói jogviszonnyal rendelkező semmelweises hallgatóként jelentkezhetsz.
  • A műhely ingyenes.

 

Az aktuálisan meghirdetett műhelyalkalmakra az alábbi felületen jelentkezhetsz. Itt találod az elérhető dátumokat és határidőket. A helyek betelte után a felületet lezárjuk – az újranyitásról viszont mindenképpen értesítünk!

Nagyvárad téri Elméleti Tömb Nagyvárad tér 4. Budapest 1089

alumni-iroda@semmelweis-univ.hu

+36 20 666 3506