Önérvényesítés

Kommunikációs konfliktusok százait, ezreit éltük már még az életben – szinte napi gyakorisággal akad az utunkba egy-egy ilyen helyzet. Ezek jó része nem elemi nézeteltérésekből fakad, sokkal inkább kommunikációs hibákból: félreértésekből, rosszul értelmezett jelzésekből, félrehallásokból – sokszor abból, hogy a másik fél valami egészen mást ért a mondandód és megnyilvánulásaid alatt. Éppen ezért elemi jelentőségű, hogy gondolataid, szándékaid jól tudd kommunikálni bárki felé – legyen az az új munkahelyeden megismert főnököd vagy a legközelebbi családtagod.

Az önérvényesítés pedig nagyrészt megfelelő, jól alkalmazott kommunikáció, valamint figyelem és a másik fél iránti nyitottság kombinációja. Közel sem manipulációról van szó – sokkal inkább arról, hogy saját érdekeidet úgy tudd megfogalmazni, hogy azt a másik oldal is pontosan megértse, elfogadhassa; egyúttal pedig Te is figyelembe vedd a külső érdekeket és célokat, motivációt. Az úgynevezett „win-win” helyzetek kialakítása, amikor mindkét fél nyertesen kerül ki a helyzetből, mindenkinek érdeke. Erről szól az asszertív kommunikácó, ez az önérényesítés azon technikája, ahol úgy érvényesülhetsz, hogy nem ellenségeket, hanem inkább támogatókat szerzel az utadon.

Az egészségügyben, ahol manapság jellemzően túlterhelt, sokszor frusztrált és kiégett ellátók folyamatosan pörgő közege működik, egy pályakezdőnek nem sok eszköze van az önérvényesítésre a saját kommunikációs készségein kívül. Hogyan mondd meg az új főnöködnek, ha valamin változtatnál? Hogyan érj el vagy vigyél végig feladatokat vagy saját kezdeményezéseket egy új szituációban? Az önérvényesítő, egyben mások érdekeit is figyelembe vevő technikát évek óta oktatják és használják a versenyszférában, kiemelkedő sikerrel. Nem véletlen, hogy azon egészségügyi dolgozók, akik jobban kommunikálnak kollégáikkal, kevésbé stresszesek és jobb eredményeket érnek el.

 

Önérvényesítéssel foglalkozó műhelyünkön az alábbi kérdéseket járjuk körbe:

  • Hogyan fogalmazd meg igényeidet minél elfogadhatóbb, nem pedig támadó módon?
  • Hogyan figyelj a másik fél érdekeire és motivációjára, és hogyan építsd be azt a saját mondandódba?
  • Melyek az önérvényesítő, asszertív kommunikáció alapjai?
  • Milyen tipikus kommunikációs hibákat kerülj el?

 

A műhely alapvető jellemzői:

  • A műhely körülbelül három órás, általában egy szünettel.
  • Rendszerint 15-20 fős csoportokban hirdetjük meg.
  • Eszközt nem kell magaddal hoznod, azonban érdemes átgondolnod, van-e célzott kérdésed a témával kapcsolatban. Ha van, mindenképp tedd fel, ezáltal másoknak is segítesz a részletek tisztázásában.
  • A műhelyre hallgatói jogviszonnyal rendelkező semmelweises hallgatóként jelentkezhetsz.
  • A műhely ingyenes.
  • A műhelyen való részvétel másik feltétele (a regisztráció mellett) az alábbi kérdőív kitöltése: https://goo.gl/forms/JBkBtJMgO9orzcAY2

 

Az aktuálisan meghirdetett műhelyalkalmakra az alábbi felületen jelentkezhetsz. Itt találod az elérhető dátumokat és határidőket. A helyek betelte után a felületet lezárjuk – az újranyitásról viszont mindenképpen értesítünk!

Nagyvárad téri Elméleti Tömb Nagyvárad tér 4. Budapest 1089

info@semmelweis-alumni.hu

+36 20 666 3506