Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet

Kórházunk B-A-Z Megyében, Miskolctól 25 km-re északra az Aggteleki Nemzeti Park környékén helyezkedik el egy 10 hektáros parkerdő közepén. Az intézet III. progresszivitási szintű Térségi Pulmonológiai Központ. Három aktív tüdőgyógyászati osztályunkon 141, a légzőszervi rehabilitációs osztályon 50, valamint a krónikus belgyógyászati osztályon 44 ágyon biztosítjuk betegeink területi illetékesség szerinti ellátását.

Pulmonológiai szempontból ellátjuk a területhez tartozó valamennyi specifikus, valamint a nem specifikus tüdőbetegségek széles skáláját. Szakorvosaink diagnosztikus és terápiás bronchoszkópos beavatkozásokat, perthorakális tűbiopszia segítségével történő szövettani mintavételt, ezen túl pedig allergológiai és légzésfunkciós vizsgálatokat végeznek. Alapszintű, a szűrési feladatoknak eleget tevő alvásdiagnosztikai ellátást biztosítunk. Radiológiai egységünk teljes mértékben digitalizált. Intézetünk I. Tüdőosztálya onkológiai profillal rendelkezik, ahol a daganatos betegségek szövettani vizsgálata után a betegek további speciális gyógyítását is végezzük. A kórház „C” épületének I. emeletén egy 6 ágyas 2015-ben átadott, korszerűen felszerelt Légzési Szakmaspecifikus Őrzőt működtetünk. Itt olyan akut és krónikus légzési elégtelenségben szenvedő betegeket látunk el, akik nem szorulnak intenzív osztályos felügyeletre, intubált gépi lélegeztetésre ugyanakkor állapotuk megköveteli a folyamatos több csatornás monitorozás melletti felügyeletet és az úgynevezett non-invazív gépi lélegeztetést.

A Krónikus Belgyógyászati osztályon az intézet aktív tüdőgyógyászati osztályain kezelt és a normatív ápolási időt meghaladó betegek további kezelése, ápolása zajlik. A rehabilitációs ágyainkon a krónikus pulmonológiai betegek tüneteinek és kórélettani komplikációjának javítása történik, valamint megtanítjuk a betegeinket saját mindennapi életvitelükre. 2015-ben adtuk át betegeink részére a Légzőszervi-Rehabilitációs Központot, ahol fizioterápia, gyógymasszázs, gyógytorna, inhalációs helyiségek és sószoba biztosítja a fekvő- és járó betegeink gyógyulását. A prevenció fontosságát szem előtt tartva 2013. évtől Tüdőgondozónkban egyéni, és csoportos dohányzás leszoktatást végzünk

Kórházunkban teljes rekonstrukcióra került sor, így betegeink modern, kulturált körülmények között gyógyulhatnak. A gyógyítás hátterének biztosítására korszerű, a 21. század elvárásainak megfelelő gép – és műszerparkkal rendelkezünk.